Υγιεινή διατροφή
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από μια κυρίως φυτική διατροφή μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού (κατά περίπου 15%). Όταν οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2016 ρώτησαν μια μεγάλη ομάδα γυναικών τι είχαν φάει ως έφηβοι, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ανέφεραν ότι τρώνε περίπου τρεις μερίδες φρούτων την ημέρα καθώς οι έφηβοι είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα .
Σωματική δραστηριότητα
«Η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για τους εαυτούς τους», λέει η Δρ Ann Partridge, διευθύντρια του προγράμματος για νεαρές γυναίκες με καρκίνο του μαστού στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber. “Δεν σημαίνει μαραθώνιοι ή καυτή γιόγκα, αλλά το περπάτημα τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά όσον αφορά την ενέργεια, την αντοχή και το πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.” Ο Παρτρίτζ λέει ότι ενώ η άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν θα είναι εύκολη για κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού, μπορεί να είναι χρήσιμο αν υπάρχουν ημέρες κατά τη διάρκεια κύκλων θεραπείας όπου οι γυναίκες αισθάνονται ότι το κάνουν. Τα οφέλη εκτείνονται όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στον εγκέφαλο. Μια νέα πιλοτική μελέτη 87 επιζώντων από καρκίνο του μαστού διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν ένα πρόγραμμα άσκησης 12 εβδομάδων υπερδιπλασίασαν το πόσο γρήγορα μπορούσαν να λάβουν πληροφορίες, όπως μετρήθηκαν με γνωστικές εξετάσεις, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ήταν στην ομάδα άσκησης και οι οποίες μόλις έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με θέματα υγείας.
Yoga
Μέχρι το 80% των γυναικών με καρκίνο του μαστού στη Βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν συμπληρωματικές ή ολοκληρωμένες θεραπείες και μία από τις πιο μελετημένες είναι η γιόγκα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρακτική της γιόγκα έχει μια σειρά από προνόμια υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου ενός ατόμου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψη και υπέρταση. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου. Σε μια μελέτη του 2017, η γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα βελτίωσε τα επίπεδα κόπωσης και ποιότητας ζωής για τους άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπείες ακτινοβολίας για καρκίνο του προστάτη.
Ύπνος
Ο ύπνος είναι ένα κρίσιμο μέρος της καλής υγείας και οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να παίρνουν μεταξύ επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ. Η συσσώρευση έρευνας δείχνει επίσης ότι ο βαθμός ύπνου που παίρνει μια γυναίκα συνδέεται με την καλύτερη επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού. Σε μια μελέτη του 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα κατά μέσο όρο προτού διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού είχαν σχεδόν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον καρκίνο του μαστού από τις γυναίκες που ανέφεραν ότι κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες. Η μελέτη διαπίστωσε μόνο συσχέτιση μεταξύ περισσότερου ύπνου και μεγαλύτερης επιβίωσης, αλλά τα κακά αποτελέσματα υγείας που σχετίζονται με ανεπαρκή ύπνο είναι καλά εδραιωμένα.
Χρόνος θεραπείας
Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια. Αλλά το 2014, ερευνητές στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ βρήκαν στοιχεία σε ποντίκια που υποδηλώνουν ότι η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική το βράδυ, χάρη σε ορισμένες σωματικές διεργασίες που συμβαίνουν τη νύχτα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, ανέφεραν ότι η παραγωγή στεροειδών ορμονών από το ποντίκι κατά τη διάρκεια της ημέρας εμπόδισε τις επιδράσεις ορισμένων υποδοχέων που στοχεύονται από φάρμακα κατά του καρκίνου. Δεδομένου ότι η μελέτη έγινε σε ποντίκια, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν η θεραπεία τη νύχτα λειτουργεί καλύτερα στους ανθρώπους, αλλά δεν είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει ότι το σώμα μπορεί να είναι δεκτικό στη θεραπεία τη νύχτα.
Διαλογισμός
«Πέρα από τη φροντίδα του σώματός σας, είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε καλά το μυαλό σας», λέει ο Partridge του Ινστιτούτου Καρκίνου του Dana-Farber. «Όταν συναισθηματικά δεν τα πηγαίνεις καλά, νιώθεις τα πράγματα πιο σωματικά.» Ο Παρτρίτζ λέει ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι, αγχωμένοι ή αναστατωμένοι, μπορεί να αντιληφθούν τα σωματικά τους συμπτώματα καρκίνου ως χειρότερα. Ο Παρτρίτζ προτείνει την υιοθέτηση πρακτικών όπως ο διαλογισμός προσοχής. Μια ανασκόπηση της διαθέσιμης έρευνας του 2014 διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός είναι αποτελεσματικός όσον αφορά τη θεραπεία συμπτωμάτων διαταραχών της διάθεσης που είναι κοινά μεταξύ των γυναικών με πρόσφατη διάγνωση καρκίνου του μαστού.