Μηχανήματα Νέας Γενιάς

Μηχανήματα Νέας Γενιάς

Σημαντικό «όπλο» στα χέρια του ακτινοθεραπευτή – ογκολόγου είναι το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα.

Η «αξία» του μηχανήματος είναι τεράστια, διότι όχι μόνο «εκτελεί» τη θεραπεία την οποία σχεδιάζει ο ακτινοθεραπευτής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου αλλά επιπλέον προσφέρει τη μέγιστη δυνατή προστασία των γύρω οργάνων, παρέχοντας υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής στους ασθενείς.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το μηχάνημα δεν υποκαθιστά την αξία του ιατρού, που σχεδιάζει τη θεραπεία και της ομάδας που ηγείται, η οποία αναλαμβάνει σημαντικά επιμέρους καθήκοντα, ωστόσο βοηθά αποτελεσματικά στην εφαρμογή της θεραπείας και διευρύνει τις θεραπευτικές επιλογές του ασθενή.

CyberKnife: Ακτινοχειρουργική και Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος (SBRT)

To σύστημα Ακτινοχειρουργικής, CyberKnife, είναι μια μη επεμβατική θεραπεία καλοηθών και κακοήθων νοσημάτων.  Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία όγκων σε όλο το σώμα, από τον εγκέφαλο έως τον πνεύμονα, προστάτη, κεφαλή και τράχηλο, σπονδυλική στήλη, ήπαρ, νεφρό και πάγκρεας.   Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά του χειρουργείου για ασθενείς που έχουν ανεγχείρητη νόσο ή που έχουν μη προσπελάσιμους όγκους χειρουργικά. 

Η θεραπεία CyberKnife ολοκληρώνεται σε 1-5 επισκέψεις.

Το σύστημα ακτινοχειρουργικής, CyberKnife έχει πάνω από δυο δεκαετίες κλινικών αποτελεσμάτων και έχει βοηθήσει χιλιάδες καρκινοπαθείς.

Θεραπεία πραγματικής Ρομποτικής ακρίβειας

Tο CyberKnife Σύστημα είναι η μονή ακτινοθεραπευτική πλατφόρμα που ενσωματώνει γραμμικό επιταχυντή ακριβώς πάνω σε ρομπότ που χορηγεί υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ που χρησιμοποιούνται στην ακτινοθεραπεία.

Χρησιμοποιεί real-time απεικονιστική καθοδήγηση (δηλαδή εικόνα του στόχου την ώρα της θεραπείας ) και ένα ρομπότ για να χορηγήσει τη δόση ακτινοβολίας από χιλιάδες γωνίες.  Αυτό εξασφαλίζει την ακρίβεια χορήγησης της ακτινοβολίας οπουδήποτε στο σώμα.

Ετσι το CyberKnife καθίσταται μοναδικό για την εφαρμογή Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής (Stereotactic radiosurgery -SRS) και της Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας Σώματος (Stereotactic Body Radiation Therapy -SBRT).

 

 

Το ρομπότ έχει την ικανότητα να περιβάλλει τον ασθενή από χιλιάδες μοναδικές γωνίες, επεκτείνοντας τη δυνατότητα συγκέντρωσης της ακτινοβολίας στον όγκο, με ταυτόχρονη μείωση της δόσης που λαμβάνουν οι περιβάλλοντες υγιείς ιστοί.

Το σύστημα CyberKnife είναι μοναδικό στο να προσαρμόζεται στον ασθενή και την κίνηση του όγκου, ακόμη και κατά τη διάρκεια χορήγησης της θεραπείας. Με την δυνατότητα προσαρμογής στην κίνηση, μειώνεται ο «χώρος» που ακτινοβολείται με αποτέλεσμα  τη μέγιστη προστασία των φυσιολογικών ιστών.

Γιατί έχει σημασία ο έλεγχος της κίνησης?

Διότι ο ασθενής αναπνέει! Ο ασθενής μπορεί να κινηθεί, να βήξει, να χαλαρώσει ή να σφίξει το σώμα του.  Υγρά και αέρια εντός του σώματος μας μπορούν να μεταβάλλουν τη θέση των εσωτερικών μας οργάνων.

 

 

Πριν την χορήγηση κάθε δέσμης ακτινοβολίας, το σύστημα ελέγχει την ακριβή θέση του όγκου ώστε να στοχεύει παντοτε με ακρίβεια.

Αυτό αποτελεί μοναδικότητα του CyberKnife όπως και το σύστημα Synchrony που χρησιμοποιείται στη θεραπεία όγκων που κινούνται με την αναπνοή, όπως οι όγκοι του πνεύμονα. 

Αυτή η εκλεπτυσμένη τεχνολογία «συντονισμού» κάνει τη θεραπεία άνετη για τον ασθενή, χωρίς περιορισμούς ή ελέγχου της αναπνοής που απαιτούν αλλά συστήματα.

Τέλος, η θεραπεία είναι πολύ πολύπλοκη για την ομάδα εργασίας άλλα πολύ απλή για τον ασθενή. Προσφέροντας, επιπρόσθετα ποιότητα σε μία θεραπεία για τον ασθενή είναι πραγματικά εξαιρετικό.

CyberKnife® είναι ένα εντελώς πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής ιατρικής.

TomoTherapy:Το πιο σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα

Το TomoTherapy είναι το μοναδικό ακτινοθεραπευτικó μηχάνημα με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο που θεραπεύει όλο το φάσμα των ασθενών που χρήζουν ακτινοθεραπείας.

Δύο μηχανήματα σε ένα

 

Μέχρι σήμερα στη διαδικασία της ακτινοθεραπείας συμμετείχαν δύο μηχανήματα που εκτελούσαν δύο διαφορετικές βασικές λειτουργίες: Ένα μηχάνημα για την παροχή οπτικών πληροφοριών (εικόνων) σχετικά με την ανατομία της περιοχής –στόχου και τους περιβάλλοντες ιστούς (σαρωτής CT) και ένα άλλο μηχάνημα, αυτό που χορηγεί την ακτινοβολία (γραμμικός επιταχυντής ή linac).

Το TomoTherapy ενσωματώνει σε ένα μηχάνημα και σε μία διαδικασία τη διαγνωστική απεικόνιση και τη χορήγηση της ακτινοβολίας επιτυγχάνοντας υψηλότατο επίπεδο ακρίβειας της θεραπείας.

 

Ο γιατρός που χειρίζεται το TomoTherapy μπορεί και ελέγχει ανά πάσα στιγμή την ακριβή θέση του όγκου και των φυσιολογικών οργάνων πριν τη θεραπεία καθώς και τη χορηγούμενη δόση της ακτινοβολίας, ακριβώς επειδή το μηχάνημα μπορεί εκτός από την παροχή ακτινοβολίας να απεικονίζει την ανατομία των περιβαλλόντων ιστών.

Το σύστημα σχεδιασμού του TomoTherapy παρέχει τη δυνατότητα σχεδιασμού σύμμορφης θεραπείας (στόχευση καρκινικών δομών) και ταυτόχρονα σύμμορφης αποφυγής (προστασία ευαίσθητων δομών) και ως αποτέλεσμα παρέχει ασφαλέστερη θεραπεία, ιδιαίτερα:

  • για όγκους που βρίσκονται κοντά σε κρίσιμες δομές
  • σε αυτούς που μπορεί να αλλάξουν σχήμα ή θέση κατά το διάστημα της θεραπείας
  • σε αυτούς που έχουν λάβει προηγούμενα ακτινοθεραπεία
  • σε μεγάλης έκτασης νόσο
  • ή ανάγκη αποστείρωσης (π.χ. ακτινοβόληση νευράξονα, μεσοθηλιώματος, κ.α.).