Γενικές Οδηγίες

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Η γνώση σχετικά με τις παρενέργειες συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη προετοιμασία και στη διαχείριση οποιουδήποτε προβλήματος.

Στην καθημερινότητα

Για μια μεγάλη ομάδα ασθενών που θα υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, οι καθημερινές τους δραστηριότητες δε θα διαταραχτούν. Η εργασία, η άσκηση, η δημιουργική ενασχόληση μπορούν να συνεχίζονται κανονικά.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παραπονεθούν για αίσθημα κόπωσης ή να παρουσιάσουν έντονες παρενέργειες που δεν επιτρέπουν τη φυσιολογική διεξαγωγή της ημέρας, όπως ο πόνος, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας.  Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η ξεκούραση και η μείωση των καθημερινών απαιτήσεων.

Μην παίρνετε συμπληρώματα διατροφής

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας είναι πιθανό να αισθανθείτε έντονη κόπωση και αδυναμία εκτέλεσης απλώς καθημερινών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, μην καταφύγετε σε συμπληρώματα διατροφής που σας έχουν συστήσει, είτε το προσφιλές σας περιβάλλον, είτε ακόμη και ο φαρμακοποιός σας. Η όποια λήψη συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να γίνεται για ορισμένο χρονικό διάστημα και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Ενημερώνετε τον γιατρό σας

Μην ξεχνάτε ότι ο σύμμαχός σας σε όλη την πορεία της θεραπείας σας είναι ο θεράπων γιατρός σας και η θεραπευτική ομάδα. Μη διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί τους για οποιοδήποτε σύμπτωμα που δεν έχετε συζητήσει και δεν είναι αναμενόμενο ή σύνηθες.