Ακτινοθεραπεία & Καρκίνος

  • Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί με σκοπό την ίαση – ριζική ακτινοθεραπεία. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη περιοχή που νοσεί, την έκταση και τον τύπο του καρκίνου. Η ριζική ακτινοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες όπως το χειρουργείο, τη χημειοθεραπεία, την ορμονοθεραπεία και τη θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες.
  • Ακτινοθεραπεία πριν το χειρουργείο. Προσφέρεται για τη σμίκρυνση του όγκου και την ασφαλέστερη και ευκολότερη εξαίρεση του – προεγχειρητική ακτινοθεραπεία ή νεοεπικουρική ακτινοθεραπεία, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία.
  • Η ακτινοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση. Χορηγείται για την εξάλειψη της μικροσκοπικής νόσου και της μείωσης της πιθανότητας υποτροπής στην περιοχή και καλείται επικουρική ή μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία.
  • Η ακτινοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση συμπτωμάτων που προκαλούνται από τον καρκίνο όπως ο πόνος και η δύσπνοια. Η θεραπεία αυτή καλείται ανακουφιστική.

Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να συζητούν με την ιατρική ομάδα τους προκειμένου να είναι σαφής ο στόχος της εφαρμοζόμενης θεραπείας και να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τυχόν παρενέργειες.

Ακτινοθεραπεία & Καρκίνος

Η ακτινοθεραπεία αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου. Τα καρκινικά νοσήματα αντιμετωπίζονται με ακτινοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας, της ορμονικής θεραπείας και της θεραπείας με βιολογικούς παράγοντες, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών με καρκίνο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της πορείας της ασθένειας τους υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, ενώ το 40% των ανθρώπων που έχουν θεραπευτεί, το έχουν επιτύχει με τη συμβολή της.

Η ακτινοθεραπεία αποτελεί μία από τις πιο «ασφαλείς» μεθόδους καταστροφής των καρκινικών κυττάρων, με περισσότερα από 100 χρόνια κλινικής εφαρμογής, ενώ εδώ και δύο δεκαετίες η χρήση της ως θεραπευτικό μέσο παρουσιάζει αξιοσημείωτη πρόοδο εξαιτίας κυρίων των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της ακτινοθεραπείας αλλά και της απεικονιστικής. Η ακτινοθεραπεία τα τελευταία χρόνια στοχεύει στην αποτελεσματικότερη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και την ελαχιστοποίηση των βλαβών στα υγιή κύτταρα και τους ιστούς. Τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα νέας γενιάς αποδεικνύονται εξαιρετικά ακριβή, ασφαλή και αποτελεσματικά με μειωμένες παρενέργειες και τοξικότητα και με επιτάχυνση της θεραπευτικής διαδικασίας.